0:00
0:00
Hlavní chod7. 4. 20244 minuty

Když se vaří jazyk, srdce, mozek, krev

Kuchařka Martina Peciny se dostala do širší nominace cen Magnesia Litera jako nakladatelský počin. Jak se to povedlo?

Hana Michopulu
Autor: foto CNC: Marek Patek / CNC / Profimedia
Všední suroviny, na talíři mimořádné. (Martin Pecina a ukázka z jeho kuchařky)

Hlavní důvody, proč kupovat kuchařky, pominuly. Kdysi představovaly vzácné informace propojené s tajemstvím řemesla, ale ta doba je pryč. Na jedno kliknutí zjistíte, jak se dělá svíčková Wellington, a na druhé si prohlédnete kteroukoli související kuchařskou techniku na videu. Vzpomínám si přesně, jak jsem kdysi ve Francii držela v ruce svou první zásadní kuchařskou bibli Larousse Gastronomique, a byl to moment tak vypjatý, že jsem myslela, že rozrušením z knihy omdlím. Vidina velkého zdokonalení, které mě v kuchyni čeká, se téměř nedala vydržet. Dnes už těžko představitelný výjev. Tištěné kuchařky stále vycházejí, ale v zásadě jde spíše o merchandising k televizním pořadům nebo osobní kuchyňské památníčky. O to víc je třeba ukázat na kuchařku, která z obou těchto kategorií vystupuje jako významný počin, i když původně také „televizní“.

↓ INZERCE

Kuchařka, která posune

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc