Když se vaří jazyk, srdce, mozek, krev
Kuchařka Martina Peciny se dostala do širší nominace cen Magnesia Litera jako nakladatelský počin. Jak se to povedlo?
Hlavní důvody, proč kupovat kuchařky, pominuly. Kdysi představovaly vzácné informace propojené s tajemstvím řemesla, ale ta doba je pryč. Na jedno kliknutí zjistíte, jak se dělá svíčková Wellington, a na druhé si prohlédnete kteroukoli související kuchařskou techniku na videu. Vzpomínám si přesně, jak jsem kdysi ve Francii držela v ruce svou první zásadní kuchařskou bibli Larousse Gastronomique, a byl to moment tak vypjatý, že jsem myslela, že rozrušením z knihy omdlím. Vidina velkého zdokonalení, které mě v kuchyni čeká, se téměř nedala vydržet. Dnes už těžko představitelný výjev. Tištěné kuchařky stále vycházejí, ale v zásadě jde spíše o merchandising k televizním pořadům nebo osobní kuchyňské památníčky. O to víc je třeba ukázat na kuchařku, která z obou těchto kategorií vystupuje jako významný počin, i když původně také „televizní“.
Kuchařka, která posune
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu