0:00
0:00
Hlavní chod24. 3. 20245 minut

Hamburger po česku

Jak se za socialismu maso rozřezávalo a znovu skládalo do plátků REMA

Martin Franc

Kolik čtenářů si vzpomene na plátky REMA, československou odpověď na hamburgery? Koneckonců jejich sláva je už třicet let pryč a mnozí na ně raději zapomněli – jednalo se totiž o slávu poněkud pochybnou.

Slisovaná soudržná hmota

Zavedení produkce polotovarů REMA mělo pomoci s problémy se zásobováním masem, zároveň se jednalo o výsledek snah o zprůmyslnění produkce polotovarů, jak to požadovala i dobová usnesení vlády. Jednalo se přitom o originální československé řešení chráněné patentem. O technologii jevily zájem nejen země východního bloku, ale údajně zpočátku dokonce i západoevropští producenti.

↓ INZERCE

Slovo REMA značilo zkratku termínu REkonstituované MAso, čímž se rozumělo „očištění, rozřezání a zrnění masa na drobné plátky – lístky, které je možno po přidání vody a přísad opět mechanicky spojit a slisovat na soudržnou hmotu, kterou lze různě tvarovat a formovat a tím vytvořit předpoklady pro její strojní zpracovatelnost“. Hmota pak měla chutí připomínat co nejvíce maso, protože docházelo jen k omezenému narušení svalových snopců.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc