Hamburger po česku
Jak se za socialismu maso rozřezávalo a znovu skládalo do plátků REMA
Kolik čtenářů si vzpomene na plátky REMA, československou odpověď na hamburgery? Koneckonců jejich sláva je už třicet let pryč a mnozí na ně raději zapomněli – jednalo se totiž o slávu poněkud pochybnou.
Slisovaná soudržná hmota
Zavedení produkce polotovarů REMA mělo pomoci s problémy se zásobováním masem, zároveň se jednalo o výsledek snah o zprůmyslnění produkce polotovarů, jak to požadovala i dobová usnesení vlády. Jednalo se přitom o originální československé řešení chráněné patentem. O technologii jevily zájem nejen země východního bloku, ale údajně zpočátku dokonce i západoevropští producenti.


Slovo REMA značilo zkratku termínu REkonstituované MAso, čímž se rozumělo „očištění, rozřezání a zrnění masa na drobné plátky – lístky, které je možno po přidání vody a přísad opět mechanicky spojit a slisovat na soudržnou hmotu, kterou lze různě tvarovat a formovat a tím vytvořit předpoklady pro její strojní zpracovatelnost“. Hmota pak měla chutí připomínat co nejvíce maso, protože docházelo jen k omezenému narušení svalových snopců.
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu