0:00
0:00
Hlavní chod21. 10. 20234 minuty

Vyčistit etikety

Bez umělých aditiv, s minimální uhlíkovou stopou, bez geneticky modifikovaných surovin a v obalu přátelském k přírodě: takové by měly být potraviny s označením „clean label“.

Petra Tajovský Pospěchová
Tomuto už se dá rozumět. (Dánský model etikety)

Etikety na českých potravinách nejsou zrovna nejsrozumitelnější žánr. Jejich podobu přitom upravuje skoro padesátistránkové nařízení, které souhrnně uvádí, že požadované informace nesmějí být zavádějící, mají být přesné a snadno srozumitelné.

Praxe má však k téhle papírové idyle dost daleko. Začíná to pidipísmenky vyjmenovaným „složením“ a končí džemem, který sice hlásá na obalu velkým písmem „JAHODA“, i když je v něm nejvíce ze všeho jablek.

↓ INZERCE

Stručně řečeno: rychlý pohled na etiketu běžnému českému spotřebiteli nestačí. Pro poučený nákup to chce lupu a čas na čtení detailního složení. A pokud možno taky znalosti potravinářsko-technologického ptydepe či přinejmenším doktorát z organické chemie. Reforma etiketové legislativy ve smyslu zjednodušení, srozumitelnosti a vymahatelnosti by byla potřeba jak sůl.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc