0:00
0:00
Civilizace24. 3. 20182 minuty

Tah kečupem

Astronaut

Víte, jak se Heinz stal nejúspěšnějším kečupem na světě? Poslyšte historku, kde účinkují drogy, americký Baťa a nahnilá rajčata.

Poměry v americké velkovýrobě potravin na přelomu 19. a 20. století upomínaly ponejvíce na bandity z kovbojek. Továrníci do svého zboží cpali skoro cokoli: toxická aditiva nebo odpadky. Když Upton Sinclair vydal legendární román Džungle o životě v masném průmyslu, zákazníci se s hrůzou dozvěděli, jak vznikají jejich párky – a poptávka rázem spadla. Klíčovou ingredienci v „dětském utišujícím sirupu paní Winslowové“ tvořilo morfium. Volně se prodávaly všelijaké lektvary, na nichž nebylo ani slovo o tom, že obsahují opium či kokain.

Evropské země koncem 19. století postupně zaváděly standardy a inspekce, které v potravinářské džungli dělaly pořádek. Ale zákonodárci za „velkou louží“ mezi roky 1879–1906 stihli smést ze stolu asi dvě stě návrhů na podobnou legislativu. A když se do věci pustil šéfchemik ministerstva zemědělství Harvey Wiley, opět narazil na rozhodný nesouhlas potravinářských firem. Bály se, že je regule budou stát majlant.

↓ INZERCE

Kromě jedné. Kečupář Henry Heinz pochopil, že má životní šanci. Jeho firma nejenže legislativu podpořila; dokonce vyslal své lidi, aby zákon v Kongresu prosazovali. Heinzové se už nějakou dobu snažili o pověst slušného výrobce. V továrnách měli čisto, po baťovsku se starali o své dělníky a také začali nabízet kečupy bez syntetických konzervantů. Trik spočíval v tom, že vyráběli z dobrých zralých…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc