0:00
0:00
Nenechte si ujít11. 6. 20143 minuty

Roboti ve vinotéce, lodě duchů a digitální asistenti

Součástí nového Respektu je zdarma vložený časopis Fenomén Technologie připravený ve spolupráci s týdeníkem The Economist

Futuristická verze dopravy, 1959
Autor: Klaus Bürgle

Na nové cestě: vývoj elektromobilů překonal kritický bod zlomu - Osudné rozptýlení: když potřebujeme při jízdě telefonovat - Uvolni místo, Siri: nové programy v mobilech - Lodě duchů: nákladní plavidla bez posádky –Bakchus 21. století:technologie vylepšují nejkvalitnější vína -Šílené nápady Angely Belcherové: pomocí virů lze vyrobit součástky i bojovat proti rakovině -Křemík opouští údolí: jak zrychlit počítačové čipy - Pátý muž internetu: vizionář Louis Pouzin bojuje za větší otevřenost sítě

casaky techno Autor: Respekt
↓ INZERCE
01 obalka velka mala 1 Autor: Respekt

Součástí aktuálního Respektu 24/2014 je zdarma nové číslo Fenoménu Technologie, který pro vás redakce připravila ve spolupráci s týdeníkem The Economist. Opět v něm najdete trendy a technologické novinky, které čím dál víc prorůstají životy jednotlivců, firem i celé společnosti. Na poli nákladní dopravy, telefonů, mobilů, automobilismu, energetiky, internetu, ale také vinařství. Příloha je součástí tištěné i digitální verze (pro čtečky Amazon Kindle nebo iPad/iPhone).

Editorial Martina Kontry:

Milovníci vína se jistě shodnou na tom, že jednou z věcí, která je k jejich vášni spolehlivě přitahuje, je kouzlo lidského faktoru. Víno – a to lepší víno především – je světem, v němž se přísahá na vytříbený osobní vkus, zkušenosti, ruční práci, selský rozum a tradici. A samozřejmě na jméno vinařství, jehož šéf má mít zdroje svého nejlepšího zboží vždy osobně pod kontrolou.

Nejmodernější počítači řízené stroje a přísně vědecký přístup jako by do této tisíce let staré lidské dovednosti nepatřily. Vinaři se obvykle technikou nechlubí a ani jejich publikum nevypadá, že by ho nějak zvlášť zajímala. Přesto je tady a v posledních letech jsme svědky velmi zajímavého obratu. Zatímco dříve technika pomáhala především zvyšovat kvalitu nejlacinějších vín, dnes s ní ti nejlepší vinaři začínají pracovat i na druhém konci spektra. Věda a sofistikované technologie slouží k tomu, aby špičková vína byla ještě oslnivější.

V dalším vydání technologického Fenoménu, v němž opět přinášíme především texty z týdeníku The Economist, najdete například informace o novinkách na trhu s elektromobily, plánech na bezpečnější jaderné elektrárny fungující uprostřed oceánu, lodích, které jsou schopny plout bez kapitána, telefonech, které myslí za vás, nebo profil francouzského vědce Louise Pouzina – pozapomenutého vizionáře, bez nějž by dnes internet rozhodně nebyl tím, čím je.

Dámy a pánové, svět je plný strhujících nápadů. Přijměte pozvání ke sdílení těch, které jsme pro vás tentokrát vybrali.


Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].