0:00
0:00
Hlavní chod28. 1. 20244 minuty

Od luxusního k lidovému

Demokratizace konzumu a středostavovské kuchyně za dob socialismu

Martin Franc
Obložený chlebíček pro všechny.
Autor: Tomáš Krist / MFDNES + LN / Profimedia

Období po roce 1945 a hlavně po roce 1948 přineslo gastronomii u nás pramálo pozitivního. Zejména špičková kuchyně se dostala na samý pokraj úplné likvidace. Ani běžné vaření však nezažívalo zrovna idylické období – přídělový systém, který se udržoval až do roku 1953, rozhodně neumožňovalo pořádání lukulských hodů a většinu kreativity musely hospodyně věnovat na řešení otázky dostatečného nasycení.

Také závodní stravování vnímala většina strávníků oprávněně jako pouhou nutnost, a rozhodně neumožňovalo kulinární zážitky, na něž by bylo později možno se slzou v oku vzpomínat. Dovoz kaviáru, sovětského šampaňského a smetanové zmrzliny „moroženoje“ představoval jen slabou náplast za ztrátu přímého kontaktu se světovými gastronomickými centry.

↓ INZERCE

Majolka pro široké vrstvy

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc