0:00
0:00
Kontext8. 10. 20248 minut

Noví hráči v bydlení prosazují na nájemníky přísnost. Za kouření v bytě tisícovka, za utajení vyhazovu z práce dvojnásobek

Trh s bydlením obsazují nové firmy a prosazují tvrdě pravidlo, že lidem se prostě nesmí věřit 

Líbí? Tak poslušně. (Ilustrační foto)
Autor: Westend61

Kdo hledá v Praze nebo Brně byt, na logo firmy Dokonalý nájemník narazí prakticky okamžitě. Přesně takhle se jmenuje dnes asi nejznámější zprostředkovatel bydlení a najdete ho u řady inzerátů na realitních serverech. Služba je jednoduchá a přínosy zřejmé. Majitelé bytů pronajmou svou nemovitost a v podstatě jim skončí starosti. Příjem z nájmu mají zajištěný, najít zájemce o pronájem a komunikovat s nimi musejí provozovatelé zmíněné služby. V teorii by měli mít snazší život i lidé, kteří bydlení hledají. Řešit papírování a provoz bytu s firmou, která se správě nemovitostí věnuje na sto procent, může být pohodlnější než přímá komunikace s majitelem. 

Jak už to tak bývá, praxe je složitější. Zájemci o bydlení v této konstelaci tahají za kratší (dokonce lze říct, že za až příliš krátký) provaz. A především – základní ingrediencí tohoto vztahu je nedůvěra. Místní zákony stojí spíš na straně nájemníků, ale jak se ukazuje, převis poptávky po důstojném bydlení se snadno přetočí v absenci důstojnosti. 

↓ INZERCE

Milý pane podnájemníku… 

Pokuta tisíc korun za to, že nájemce neoznámil, že proti němu byla zahájena exekuce. Pokuta tři stovky za špatně uvedený variabilní symbol při placení nájemného. Povinnost platit za revize a opravy elektrických nebo plynových zařízení v nájemním bytě. Zákaz pokoušet se kontaktovat majitele bytu. Zákaz při prohlídce mluvit s lidmi, kteří by se do bytu chtěli nastěhovat po vás. Pokuta tisíc korun za kouření v nájemním bytě. Nový člen domácnosti jen po písemném schválení. Pokud neohlásíte změnu kontaktních údajů, pokuta dva tisíce korun. Stejná pokuta, když neoznámíte, že jste přišli o práci. A povinnost mít na dveřích nálepku Dokonalý nájemník, pokud si to firma bude přát. 

To jsou jen některá ustanovení ze dvou smluv firmy Dokonalý nájemník, do kterých Respekt nahlédl. Všechny jsou v rozporu s platným právem. Jsou to standardizované smlouvy, a proto velmi podobné uzavírají všichni klienti společnosti. Princip je takový, že 

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc