0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst
29. 9. 20245 minut

Kdo zničí americkou ekonomiku? 

Přece superúspěšný byznysmen Trump. Jeho návrhy jsou pro podnikání mnohem nebezpečnější než cokoli, co nabízejí demokraté

Od chvíle, kdy Donald Trump vstoupil do politického života, může počítat s jednou neměnnou výhodou. Mnoho lidí v něm vidí muže, který dokáže Americe zajistit ekonomický růst. Je to koneckonců bohatý byznysmen, který roky vystupoval jako superúspěšný člověk v hlavním televizním vysílacím čase. Ten přece ví, jak se vytváří bohatství, člověka napadá. Všechno, co jako politik navrhuje, by ve skutečnosti mělo zcela opačný efekt.

Vezměme si jeho klíčový návrh, který neustále opakuje: razantní zvýšení cel a hromadné vyhoštění pracovníků bez platných papírů. Málokdy se najde téma, na kterém by se všichni ekonomové shodli. A tady se shodnou na tom, že by to bylo špatné pro ekonomický růst a vystřelilo by to inflaci nahoru.

↓ INZERCE

Logika je průzračná. Když zvýšíte ceny spotřebitelům – což se stane, protože dovozci na ně přenesou výši cla – a když zredukujete pracovní sílu, výsledkem je méně lidí, kteří chodí do práce a kupují zboží.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc