0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst
21. 9. 20245 minut

Babišovi vyšla generálka na příští rok na jedna minus

Kraje se stávají jeho mocenským zázemím

Pokud chtěl jeden z vítězů krajských voleb, jihočeský hejtman Martin Kuba, demonstrovat, že není a pro Petra Fialu ani nebude týmovým hráčem, tak se mu to celkem povedlo. V reakci na výsledky v jižních Čechách, kde Kuba získal se samostatnou ODS senzační většinu mandátů, mohl říct něco v tom smyslu, že skvělý výsledek v jeho kraji je pobídkou pro voliče, aby podpořili jejich skomírající stranu v celé republice. Sledovala to spousta lidí a taková výzva nic nestojí. Kuba ale raději v rozhovoru pro Českou televizi prohlásil, že úspěch na jihu Čech nemá s celorepublikovou ODS nic společného a jde jen o úspěch jeho týmu.

Kuba obvykle dobře ví, co říká, a tentokrát nad výsledky voleb zřejmě usoudil, že je čas přidat Fialově strategii koaliční spolupráce další ránu. Jihočeský hejtman se totiž od začátku staví proti Spolu a u sebe v kraji nic takového nepřipustil. Vyplatilo se: už dvakrát úspěšně kandidoval s ODS sólo a v praxi ukazuje, že lze Babiše porazit i jinak než slepením několika stran a spoustou kompromisů.

↓ INZERCE

Tahle vnitrostranická šarvátka pod logem letícího ptáka jen umocnila dojem z jasného vítězství Andreje Babiše a jeho ANO v krajských volbách. Podle výsledků sahá po postu hejtmana v osmi krajích, z toho ve dvou (Moravskoslezský a Karlovarský) se nemusí ani zdržovat hledáním koaličních partnerů.

Teď mělo ANO tři hejtmany a situace nevypadá jako před čtyřmi lety, kdy Babišovo hnutí papírově vyhrálo, ale ve velké většině krajů skončilo kvůli malému koaličnímu potenciálu v opozici. V pěti krajích mu letos stačí, když skousne spojení s Okamurovou SPD a komunistickým Stačilo!. A to asi nebude tak těžké. 

V rámci zkoušky pořádané rok před významově „velkými“, tedy sněmovními volbami si Babiš těžko mohl představovat lepší výsledek. ANO se mnohde těsně přiblížilo hodnotě svého volebního potenciálu, který mu před volbami změřila agentura Kantar. A přesně v to Babiš doufá pro volby v příštím roce. Navíc na potlesk je i rekordních 21 senátorských kandidátů ANO postupujících do druhého kola nebo rovnou do horní komory parlamentu.

Karel je bůh, nebo ne?

Pokud se v těchto krajských volbách hrálo o utvrzení, případně ohrožení koalice Spolu, která je tady hlavním Babišovým soupeřem a stále má šanci vládnout i po příštím roce, pak došlo navzdory nevalnému výsledku spíš k utvrzení. Spolu skvěle bodovalo v mocensky vlivném Jihomoravském kraji, bez debat i zásluhou lidoveckého hejtmana Jana Grolicha. Babiš sice v povolebním komentáři prohlásil, že Grolich nic nedělal a jen honil popularitu na sociálních sítích, nic trapnějšího však v sobotu nezaznělo. Grolich jako hejtman exceloval po hurikánu i během povodní, abychom zmínili jen to, čeho si musel všimnout každý.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc