0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Editorial21. 7. 20243 minuty

Trump je připravený. Svět by měl být taky

Když vyhrajete ve svobodné zemi volby a chcete ji na dlouhé roky dopředu ovládnout pro sebe a své mocenské cíle, je to námaha. Potřebujete čas, chytrost a odhodlání. Také dost schopných lidí, kteří chtějí to, co vy, nebo jsou aspoň ochotní vás poslouchat. Bez ohledu na to, kolik spoluobčanů za vámi stojí, protože oslovujete jejich vnitřní strachy a touhy, vždy bude aspoň na začátku spousta těch, kdo se budou bránit. Nesmí vám proto chybět tvrdost a bezohlednost. A nakonec je nutná velká dávka štěstí.

O současné slovenské vládě se někdy říká, že se jí během pár týdnů podařilo podřídit si zemi způsobem, který maďarskému premiéru Orbánovi zabral dlouhé roky. Opatrnost velí tomu zatím nevěřit. Vyhazovat lidi z důležitých pozic, působit chaos, jmenovat na viditelná místa zjevně nekompetentní lidi, to je jedna věc, ale ovládnutí země to ještě není. V tom je Viktor Orbán mnohonásobně dál. Taky se na svou misi připravoval dlouho, široký tým ambiciózních a vzdělaných kádrů ji skutečně prováděl několik let a od té doby své uchvatitelské dílo pečlivě cizeluje.

↓ INZERCE

Něco zničit – pověst, úřad nebo galerii – dovede každý. Skutečně a trvale proměnit vlastní stát však ne. Platí to v malých zemích uprostřed Evropy i ve Spojených státech. Donald Trump před osmi lety jasně říkal, co chce dělat, ale zaprvé byl tehdy ještě trochu politický klaun a zadruhé – nebyl dobře připravený na moc, kterou pak ve volbách získal. Způsobil chaos, ale Amerika se po jeho prohře vrátila do svých minulých kolejí. Jeho dnešní podoba je temnější a klaun je pryč. Jak popisuje Jiří Sobota ve svém obsáhlém článku na stránkách 12–19, tento Donald Trump a lidé kolem něj jsou odhodlaní a především připravení. A zdá se, že mají na své straně i zbylé potřebné ingredience. Pokud zvítězí, Ameriku promění. V Jiřího textu se dočtete i to, co může svět v tom případě očekávat.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc