0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

V pasti pohlaví5. 7. 20243 minuty

Může být bezdětná žena vzorem pro dívky?

A kdy vás naposledy pohoršil bezdětný muž?

Autor: Profimedia

Čtete jeden z našich pravidelných newsletterů. Přihlaste se k jejich odběru a budou vám chodit do e-mailové schránky. Píšou je pro vás Tomáš Brolík, Pavel Turek, Magdaléna Fajtová, František Trojan, Ondřej Kundra, Jiří Sobota, Silvie Lauder a Andrea Procházková.

Americký časopis Newsweek vypustil před několika dny do světa dokonalý clickbait, jak se říká provokativnímu – někdy přímo zavádějícímu – titulku, který svým obsahem svádí k rozkliknutí. Dokonalý proto, že se na návnadu chytily celé zástupy čtenářů a čtenářek, část proto, že s ním souhlasí, část proto, že je pobuřuje. (A tak trochu podvratně dostal podobný titulek i tento text.)

Newsweek v komentáři napsaném externím autorem konstatuje, že americká zpěvačka a skladatelka Taylor Swift není dobrým vzorem pro dívky a mladé ženy. Autor textu sice této globální superstar, která patří komerčně i podle kritiky k nejúspěšnějším hudebníkům všech dob, přiznává značné kariérní úspěchy, ale klíčový je pro něj její osobní život. A tam autor vidí jedno velké špatné. 

↓ INZERCE

Zpěvačka je totiž ve čtyřiatřiceti letech svobodná a bezdětná. A navíc v uplynulých letech vystřídala nejméně dvanáct (!) partnerů. „Opravdu chceme, aby naše sestry a dcery tyto její životní volby napodobovaly?“ ptá se John Mac Ghlionn, který sám sebe označuje za badatele a esejistu, ale zároveň není možné dohledat, v jaké instituci bádá, a jeho texty publikují zejména periodika na pomezí dezinformační scény. A ptá se, jestli by skutečně milující rodiče opravdu něco podobného chtěli pro svoje dcery. 

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc