Koho to prvního napadlo?
Spor o „stvořitele“ nejoblíbenější indické klasiky butter chicken se dostal před soud
Tahanice o to, kdo první vymyslel konkrétní jídlo, lze zaznamenat všude. Příklad najdeme i v Česku, v posledních letech se třeba k „rodišti“ trdelníku, prodávaného u nás turistům jako „staročeský“, hlásí Slováci, Rumuni a Maďaři. Když ale jde o to, která restaurace jako první začala nějaký pokrm nabízet, může rozepře doputovat až před soud. Tak jako se to stalo letos v lednu v Indii, kde se v soudních stáních rozhoduje o „stvořiteli“ jednoho z nejrozšířenějších globálních pokrmů – butter chicken neboli máslového kuřete. A ve hře jsou samozřejmě peníze.
Lahodně hutná
Lidstvo se prý dělí na ty, kdo butter chicken (známé též jako murgh makhani, anglické označení se poprvé objevilo v roce 1975 na jídelním lístku indické restaurace Gaylord na Manhattanu) bezvýhradně milují, a na ty, kdo si myslí, že je tento pokrm značně přeceňován. Pak je tu ještě třetí skupina, a to jsou ti, kdo máslové kuře v životě neokusili. Těch posledních (samozřejmě vyjma vegetariánů a veganů) nebude ovšem zas až tolik, neboť tuto indickou klasiku lze najít v nabídce restaurací i bublající na kamnech domácností po celém světě a na milost ji berou i ti, kdo „indii“ zrovna neholdují. Jde zkrátka o hvězdu gastronomie severní Indie, jež expandovala na všechny kontinenty: do Evropy, Spojených států, Austrálie…, kde je ovšem možné butter chicken nalézt i jako náplň na pizze nebo slaných koláčích.
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu