Spor o první jídlo
Co má být prvním příkrmem pro kojence? V Česku striktně mrkvička, ve Francii klidně pórková polévka, v USA obilninová kaše a ve střední Americe ovoce. První příkrm je věc kulturních zvyklostí, i když to mnozí zdejší pediatři neradi slyší.
Když se blíží půlroční věk českého dítěte, mají zdejší lékaři jasno v tom, jaká změna jídelníčku ho čeká. S úderem šestého měsíce by mělo dostat pyré z vařené mrkve. Postupně se pak přidávají brambory a další druhy zeleniny a trocha masa.
Pokud ale nahlédnete za naše hranice, zjistíte, že kulinární začátky pro miminka jsou tam úplně jiné. „Naše děti jako první dostaly rozmačkaný banán, hodně se dává vývar z fazolí. Někdo taky začíná avokádem,“ popisuje mexickou cestu novinářka Marisa Zannie. „Jako první nám pediatr doporučil špenát, pórek nebo čekanku,“ líčí francouzskou metodu Pařížan Julian Durand. „Největší klasikou je u nás rýžová kašička, poslední roky se ale přechází také na ovesnou nebo ječnou,“ přidává americkou obilnou zkušenost Jennifer Sanders, která s rodinou žije nedaleko Washingtonu.
Takhle by se rozmanitým světem prvních dětských příkrmů dalo pokračovat až k fazolím v některých částech Jižní Ameriky a Asie, papuánským batátům v kokosovém mléce anebo ke kukuřičné kaši na jihu Afriky. Proč tedy čeští pediatři tolik trvají na mrkvi a ti nejpokrokovější z nich připustí maximálně dýni nebo cuketu?
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu