1. Co vám udělalo v roce 2023 v gastronomii největší radost? 2. A co bylo naopak zklamáním?
Lukáš Hejlík
Gastromapa Lukáše Hejlíka
1. Hlavně počet nových zajímavých „otevíraček“ v gastru. Až mě překvapilo, kolik jich to bylo. Po letech, kdy rostly hlavně regiony v čele s Brnem, byly letos ty nejzajímavější otevíračky v Praze: Alma, Marie B, Da Pietro, Šodó, Bjukitchen, Štangl, 420, Mamam, KRO Vršovice. V regionech ovšem přibývají krásné příjemné kavárny tzv. třetí kavárenské vlny a potvrzují, že Česko je kavárenskou světovou velmocí. Vyrojila se také snídaňová bistra – hosté dnes radši chodí na pracovní snídani než na tříchodový oběd. A dál pokračujeme směrem k nízkoalkoholickým a bezalkoholickým drinkům a více ke konzumaci kvality než kvantity. Gastro v roce 2023 ukázalo, že umí být celorepublikovým tématem, jakkoli to bylo spíše v negativním hávu – děti v podniku (kauza Marthy ’s Kitchen), dominance cash only v turistických oblastech, především během léta, a pak státní pobídka Michelinu. Před pěti lety bych si nedokázal představit, že by se gastronomie stala hlavním diskusním tématem, natož téměř příčinou kulturní války.
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu