Maso bez výčitek
V debatě o tom, čím nahradit maso průmyslově chovaného dobytka, zaznívá v Česku ohlušující ticho. Pojďme zjistit, kudy by se mohla začít odvíjet.
V nedělní části právě proběhlého festivalu Rock for People vystupuje podnikatel Roman Lauš hned dvakrát. Nejprve s postgrungeovou kapelou Mean Daddies. Později si bere slovo jako přednášející v bloku Jídlo budoucnosti. Je totiž zakladatelem firmy Mewery vyvíjející v Česku tzv. buněčné maso – laboratorně kultivované maso. V Mewery vzniká z buněk selečího pupečníku, při jeho výrobě tak nepřijde o život žádné zvíře. Ve své přednášce ukáže Roman Lauš publiku mobilní kultivátor a následně prototyp „buněčného“ vepřového hamburgeru. Ačkoli ví, že ochutnávku mu zákon nepovoluje, zeptá se alespoň lidí v sále, jestli by měli zájem ochutnat. „Devadesát procent rukou se zvedlo nahoru, a o to mi šlo. Změnit mindset, vzbudit zájem.“
Tah je to chytrý a správný. Zatímco ve světě běží proces hledání udržitelného proteinu mnohem rychleji a nové alternativy už míří nezadržitelně na talíře veřejnosti, tuzemský pohled na věc se podobá seriálu z osmdesátých let Návštěvníci: laboratorní maso považujeme za hříčku sci-fi. Ono už je přitom tu. Zbytek veřejné debaty je bohužel omezen na posmívání se vegetariánům. Ti odpovídají ještě hlasitějším důrazem na etiku, která je ale konzumentům masa doslova buřt.


Změna se blíží
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu