Udělat dobře žaludku
Pelyněk černobýl je nejen svatojánskou bylinou, ale především schopnou léčivkou. Dobře poslouží také jako koření na husu, coby přísada do piva či při výrobě absintu.
V přírodě se vyskytuje velké množství druhů botanického rodu pelyněk, nejznámějším z nich je ale pelyněk černobýl (Artemisia vulgaris) – lidé ho často nazývají „ten normální“. To odpovídá jeho latinskému označení vulgaris, převáděno jako „obecný“ či „ten nejběžnější“. Tuto velezajímavou bylinu obklopuje spousta pověr, pověstí a báchorek, jisté je však jedno: její užití je velmi široké. Nejlepší bude začít od kuchyně.
Vytloukat víno vínem


Pelyněk je dodnes ceněné koření, v sousedním Bavorsku ho běžně najdete v regálech samoobsluh vedle majoránky či bobkového listu. Tradičně se používá při pečení martinských hus, jeho jemně nahořklá chuť doladí ale i jiná tučná masa, třeba vepřovou krkovici. Bylina má v sobě látky, které emulgují tuky, stimulují vylučování trávicích šťáv a tonizují žaludek. Jedno s druhým tak dokáže zlepšit požitek z pečínky.
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu