
Toto je posvátný Kodex bokaši, který sepsal dávný mistr Bokašimura pro všechny samuraje kompostu. A nyní ho znovu ukážeme světu. Protože bokaši je trend. Kompost, který ale není kompost. Nový způsob, jak rozložit domácí biologický odpad. Je to sice původně prastará moudrost z Východu, ale západní svět je z toho zase jednou nadšený. A to ještě neví, že bokaši zachrání svět. Jak předpověděl mistr Bokašimura. A nyní již prastará pravidla posvátného kodexu.
1. Bokaši péči obnáší. A nelze si tedy představovat, že slupky a odřezky někam jen tak pohodíte. Musíte mít nejprve bokaši nádobu, nejlépe z trendy e-shopu. Do ní se dá bokaši kultura mikroorganismů z rodu Lactobacillus – možno vypěstovat třeba z jogurtu, ale v trendy e-shopu vám ji taky rádi přibalí. Když se bacily namočí, nastartuje se mléčné kvašení, podobné jako probíhá v kimči nebo kysaném zelí. A za dva tři týdny máte bokaši zfermentované.


2. Bokaši kyslík nesnáší. Jestliže kompostování probíhá za přístupu vzduchu, kvašení bokaši je nutné před vzduchem chránit. Proto je bokaši nádoba vzduchotěsně uzavřena a může se otvírat jen jednou denně. Přebytečná tekutina se z ní upouští kohoutkem a nazývá se bokaši čaj nebo bokaši džus. Má se naředit a nalít na kytky. Ale nepít. Ani když jste samuraj kompostu.
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu