Jablka s chutí kraje
Ty názvy znějí poeticky: Žďárské úrodné jablko, Holovouský malináč, Jadernička moravská, hruška Solanka, bělokarpatská Jačmenka... Staré ovocné odrůdy jsou chutí svého místa a také tam nejlépe prospívají. Najdete je v opuštěných sadech, sílí ale také trend jejich opětovného vysazování.
Staré odrůdy ovocných stromů jsou fajnšmekrovskou záležitostí. Co může být lepšího než zasadit strom, který pochází zrovna z vaší vesnice nebo regionu? Spolu s ním zapustíte kořeny hlouběji do místních nejen kulinárních tradic a zároveň máte jistotu, že se mu bude dařit: je na danou nadmořskou výšku, druh půdy a místní klima nastavený.
V našich krajích lokálních odrůd ovoce vzniklo během staletí celkem dost, problém je jen v tom, že většina ovocných školek na původní odrůdy rezignovala a sází hlavně na produkci zaměnitelnou s jinými zeměmi.
Malináče z Dolňácka
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu