0:00
0:00
Společnost6. 8. 20164 minuty

Pozor na tlusté číšníky

...a další prověřené triky, jak jíst zdravě

Autor: Picasa

Na hubnutí do plavek už je sice trochu pozdě, ale vylepšit si životosprávu nikdy neškodí. Věda ovšem stále více dochází k závěru, že nadváha, kterou podle čerstvých propočtů Světové zdravotnické organizace nyní trpí 39 procent pozemšťanů, se nedá jednoduše odbourat změnou jídelníčku.  Respektive dá – ale pravděpodobně se nám to nepovede.

Naše stravování představuje velmi komplexní síť zvyků a podmíněných reakcí, na něž je naše odhodlání často krátké. Pomáhají však jednoduché triky, které dokážou náš mozek a žaludek obelstít a zajistit nám zdravější přísun kalorií. Uprostřed okurkové sezony přinášíme krátký přehled těch ozkoušených.

↓ INZERCE

Polední hlad

Určitě se vám už někdy stalo, že jste se ráno vzbudili s pevným odhodláním, že si tentokrát k obědu dáte zeleninový salát s krajíčkem celozrnného chleba. A nakonec to dopadlo jinak. Jak se blížilo poledne, hlad a pracovní stres narůstal. Představa, že člověku může dodat dostatek energie až do večera strouhaná mrkev s ledovým salátem, se náhle zdála být nerealistická. Tělo jako by přímo žadonilo o něco sytějšího, třeba smažený sýr nebo svíčkovou s knedlíkem.

Různé výzkumy ukazují, že nejhorší výživová rozhodnutí děláme ve chvílích, kdy jsme hladoví. V samoobsluze plníme košík uzeninami, sušenkami a mraženou pizzou. Přitahují nás uměle přechucená, nezdravá jídla a velké porce. Malá americká studie z loňského roku například naznačila, že matky, které servírují svým dětem jídlo hladové, mají tendenci naložit jim víc – a…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc