Těžké kovy ve zdravém jídle
Je nutné se bát racionální stravy?
„Já jím raději bůček,“ říká inspektorka České zemědělské a potravinářské inspekce (ČZPI) k výsledku kontroly potravin nabízených v prodejnách zdravé a racionální výživy, kterou v říjnu provedl pražský inspektorát. Než však stačí vysvětlit, proč ji nález těžkých kovů a plísní, na který při prověrce přišli, nešokoval, náměstek Zdeněk Švec svou podřízenou umlčí. Nejdřív mám slíbit, že jim článek přinesu ke schválení. Včetně titulku. Jinak mi prý neřeknou nic.Pochopit skandál kolem těžkých kovů mi pomohli pracovníci jiných odboček stejné inspekce, odborníci ze Státního zdravotního ústavu, Akademie věd, ministerstva zemědělství a životního prostředí.
Těžké kovy
Česká zemědělská a potravinářská inspekce zkontrolovala deset prodejen a výrobců zdravé výživy. Výsledek této kontroly dala k dispozici tisku. Pšeničné klíčky - těžké kovy, sójová mouka - těžké kovy, zelí bílé - dusičnany, dočetl se např. čtenář Zemědělských novin v tabulce s názvem „Zdravá výživa není vždy zdravá“. Protože informace neuváděly množství škodlivin a postrádaly jakýkoli kontext, řada konzumentů se vyděsila. Komu se dá věřit, když i v obchodech specializovaných na zdravé potraviny prodávají škodlivé zboží? Česká televize pak hrůzně znějící zprávu o těžkých kovech zopakovala. Doprovodné záběry pro svůj šot přitom natáčela i v prodejně Biocentrum E, ve které se na žádné závady nepřišlo.Informace o výsledku…
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu