0:00
0:00
Hlavní chod20. 10. 20244 minuty

Experiment k večeři

Když se protne design, umění, řemeslo a gastronomie

Přetavit nápady ve skutečnost. (Ivo Jedlička)

Bublinky na uvítanou bývají obvykle lehoučké jak chutí, tak sklenkou, ve které je člověk dostane: útlá nádobka na tenké nožce. Tady je ale všechno jinak. Když čerstvý absolvent Ateliéru produktového designu UMPRUM Ivo Jedlička a kreativní šéfkuchař František Skopec vítají skupinku čestných hostů, kteří dostali pozvání na komorní večeři, podávají jim šampaňské v nízkých, podsaditých a notně těžkých sklenicích, zdálky připomínajících spíš tumbler na whiskey. 

Jedlička je navrhl jako součást své diplomové práce, projektu Cooking the Craft. Jsou krásné, příjemně matoucí a překvapivé, čímž ostatně dobře nastiňují, jak bude vypadat zbytek večeře, která je vyústěním spolupráce obou tvůrců. 

↓ INZERCE

Designér si vytyčil nelehký cíl. A při jeho naplňování se pak pohyboval v prostoru, kde se protíná design, umění, řemeslná práce a gastronomie. Nechal se podle svého inspirovat kuchařskými a cukrářskými pracovními postupy, až – po řadě pokusů, experimentů, dílčích nezdarů a nakonec úspěšném nalezení cesty – vznikla kolekce osobitých sklenic, pohárů, misek a talířů. 

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc