Hluboký ponor do nudlí
V nové řadě kulinární série Netflixu Chef’s Table sledujeme příběhy kuchařů napříč kontinenty i kulturami, kteří své mistrovství zasvětili těstovinám a nudlím
Muž s postavou stěhováka, který vynese piano klidně do čtvrtého patra, rozhrne něžně do sněhobílé mouky na pracovní desce důlek, rozklepne do něj vejce a rozšlehává je vidličkou. Pak začne zpracovávat těsto. Nejprve rukama a poté dlouhým válečkem a jeho síla se tady ukazuje jako výhoda. Rozválet těsto na téměř průsvitný plát není dřina, ale – jak říká Evan Funke, šéfkuchař stejnojmenné restaurace v Beverly Hills – „pro tělo pořádný záhul“, kdy se tisíckrát opakuje stejný pohyb a klouby dostávají pořádně zabrat. „Proto jsem si to vybral. Málokdo si uvědomuje, co vlastně znamená umět udělat těstoviny,“ říká šéfkuchař v úvodním dílu série Chef’s Table: Noodles (Šéfkuchařův stůl: Nudle).
Těsto na něj podle jeho vlastních slov promlouvá a výroba těstovin se pro něj stala vášní, jež jej dovedla až k mistrovství – v Americe se o něm dokonce mluví jako o nejlepším výrobci těstovin na světě. Pracuje bez strojů, těsto uhněte, vyválí, nakrájí, vytvaruje, případně naplní – to vše s přesností, dokonalostí a smyslem pro detail. Ten se projeví například ve chvíli, kdy si jde nechat vyrobit do dřevařské dílny nový váleček, tzv. mattarello, a dopodrobna zkoumá krásu kresby dřeva. Divák se tak neubrání pocitu až zbožné úcty a podobná atmosféra panuje v jeho restauraci: těsto šéfkuchař zpracovává uprostřed jídelny za sklem, takže hosté se stávají očitými svědky zrodu těstovin.
Recept v srdci
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu