0:00
0:00
Hlavní chod29. 9. 20244 minuty

Bez „hlaďáku“ na treku

Petra Tajovský Pospěchová
Tak co dáme? Rozinky?
Autor: Imgorthand

Když jsme nedávno odcházely s dcerou z folklorního kroužku, začala jedna z vedoucích rozdávat dětem bonbony. Na moji otázku, proč chce před šestou večerní krmit tří- až pětileté děti rychlými cukry, odpověděla, že potřebují dobít energii po všem tom zpívání a tancování. 

Představa, že lidské tělo má jakousi baterku, která se dá kdykoli univerzálně dobít čímkoli, v čem jsou kalorie, je kupodivu celkem rozšířená. Realita je ale o dost složitější. Rozdíl je hlavně mezi jídly, která se hodí jako „nakopávák“ před sportovním výkonem, a těmi, jež tělo zregenerují po něm. Asi nejlíp to lze ilustrovat na příkladu výletů a treků.

↓ INZERCE

„Před výletem i jiným sportovním výkonem je důležité zvolit jídlo, které poskytne dostatek energie a zároveň nezatíží trávicí systém. Ideální je kombinace sacharidů, bílkovin a menšího množství zdravých tuků. Tato kombinace zajistí postupné uvolňování energie a stabilní hladinu cukru v krvi,“ vysvětluje lékařka a odbornice na výživu Tereza Sochorcová a rovnou přidává i několik příkladů: „Skvělý bude celozrnný sendvič s kuřecím masem nebo sýrem, ovesná kaše s ovocem a trochou ořechů, bílý jogurt s granolou a ovocem nebo třeba banán se lžící arašídového másla a celozrnným chlebem.“ 

Zbývá vám 4 minuty čtení, ve kterých se dozvíte:

Dobře načasované a sestavené jídlo vylepší každý výlet nejen kulinárně, ale hlavně stran tělesné i duševní pohody. Porce sacharidů, tuků či bílkovin v pravý čas přidá energii nebo naopak pomůže rychle regenerovat.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc