0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst
Kontext5. 9. 20249 minut

Šest postřehů ke státnímu rozpočtu, které byste měli znát

Ministerstvo financí konečně zveřejnilo návrh státního rozpočtu pro volební rok 2025, který šéf státní kasy Zbyněk Stanjura popsal jako „prorůstový“. Ve spolupráci s ekonomy vybíráme, čemu je potřeba věnovat pozornost

Petr Fiala a Zbyněk Stanjura ve sněmovně při jednání o windfall tax; ilustrační foto
Author: Profimedia

1) Prorůstový, nebo úsporný rozpočet?  

Jeden z hlavních slibů vlády Petra Fialy byl, že po rozhazovačné éře Andreje Babiše dá do pořádku veřejné finance a nebude vršit stamiliardové schodky. Pětikoaliční kabinet nastoupil v době, kdy roční schodek dosahoval 376 miliard a chtěl toto číslo snižovat každý rok o 75 miliard korun. Tato konsolidace státního rozpočtu se teď tak úplně nedaří, oproti letošnímu rozpočtu je schodek na rok 2025 nižší jen o 22 miliard korun, výdaje totiž převyšují příjmy o 230 miliard.

↓ INZERCE

 Zároveň Stanjura říká, že je navržený rozpočet pro příští rok „prorůstový“, protože počítá s rozsáhlými investicemi. V tom má šéf financí pravdu, české vlády v posledních deseti letech takto výrazně neinvestovaly, kapitálové výdaje v rozpočtu pro příští rok představují zhruba 10,8 procenta celého balíku – za dob premiérování Andreje Babiše se tento podíl pohyboval kolem osmi procent. Peníze jdou zejména do obrany a na dopravu, za to lze Fialův kabinet určitě pochválit.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc