0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst
Rozhovor1. 9. 202410 minut

Politik, kterého v Drážďanech brutálně zmlátili, se vrátil do volební kampaně. A vysvětluje pozadí stoupající politické agresivity v Německu

Author: Milan Bureš

Počátkem května byl Matthias Ecke v Drážďanech zmlácen tak brutálně, že si odnesl zlomeninu lícní kosti a očního důlku. Poslance europarlamentu za německou sociální demokracii (SPD) během vylepování předvolebních plakátů napadli čtyři sedmnácti- a osmnáctiletí chlapci, u jednoho z nich policie našla vazby k pravicovým extremistům. Útok vyvolal velkou mezinárodní pozornost a stal se nejvýraznějším příkladem nárůstu politické agresivity v zemi, jež vystavěla svou novodobou historii na klidu a konsenzu. Počet útoků – fyzických a slovních – na politiky v Německu během posledních let prudce vzrostl a nejnapjatější je situace právě na východě Německa. Matthias Ecke nakonec v červnových volbách svůj mandát europoslance obhájil a v srpnu se opět zapojil do kampaně před zemskými volbami v rodném Sasku. 

Měl jste během květnového napadení pocit, že vám jde o život? 

↓ INZERCE

Nebyla to hádka, která by postupně eskalovala. Přišli, bouchli mě a utekli. Takže jsem žádné velké nebezpečí v tu chvíli vůbec nevnímal, seběhlo se to příliš rychle. Zranění bylo ale vážné. Měl jsem ve tváři několik zlomenin.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc