Klukům vstup zakázán
Hodiny vaření ve školách byly v minulosti oslavovány i zavrhovány. A určeny byly pouze dívkám.
Moje maminka, narozená v roce 1942, byla vzorná žačka a na základní školu vzpomínala v dobrém. Jedno ji však i po desetiletích coby milovnici gastronomie a vynikající kuchařku mrzelo – skutečnost, že se vůbec neučilo ani základům přípravy pokrmů. Prý jim to bylo zdůvodňováno tím, že z rodin stejně vaření brzo zcela zmizí a všichni se budou stravovat ve společných jídelnách.
Ani já jsem se výuky vaření na základní škole nedočkal, ač bych to přivítal. V sedmdesátých a osmdesátých letech bylo získávání znalostí a dovedností spojených s přípravou pokrmů vyhrazeno pouze dívkám, zatímco kluci se vzdělávali v dílnách v pilování a podobných činnostech, z nichž jsem nedostával trojky či horší známky jen kvůli tomu, že mi učitelé nechtěli kazit vysvědčení. Fungovali jsme alespoň jako konzumenti výtvorů spolužaček – dodnes vzpomínám na vynikající řízek. Dnes už naštěstí na školách podobná genderová diskriminace neexistuje a základy vaření a zásady správné výživy se dostanou každému.
Otročina sporáku
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu