0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst
Kultura25. 8. 20243 minuty

Jsi trapná jen svým věkem

Author: Monika Skolimowska / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP / Profimedia

Když loni vyšla nejslavnější žijící kanadské spisovatelce Margaret Atwood povídková sbírka, anglofonní recenzenti se shodli, že se v ní zúročila moudrost čtyřiaosmdesátileté autorky. Před pěti lety jí zemřel manžel – a témata lásky, ztráty i žalu v ní rezonují vskutku palčivě. Zároveň však dokázala, že se ani ve zralém věku nebojí žánru a experimentování. A s energií sobě vlastní se vrhla, jak naznačuje už název svazku, do podvratných variací na pohádky, sci-fi i do postapokalyptických scénářů.

Knihu tvoří patnáct povídek rozdělených do tří částí (první se jmenuje Tig a Nell, třetí Nell a Tig a prostřední Máti čarodějka). V krátkých a zjevně hodně osobních prózách o Tigovi a Nell sledujeme velké i malé chvíle ve šťastném manželství a od počátečního humorného ladění v nich Atwood postupuje k elegickým tónům.

↓ INZERCE

Nell vzpomíná na mrtvého Tiga, přitom ji stále obklopují jeho věci, věci, kterých se dotýkal a měl je rád, a ona se musí vypořádat s jeho pozůstalostí. Nebo napsat jako vdova dopis přátelům s tím, že ten, který by chtěla napsat, se zásadně liší od víceméně konvenční a očekávané verze, kterou nakonec skutečně pošle. A protože spolu strávili několik desítek let, všímá si i společenských změn.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc