0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst
18. 8. 20243 minuty

Andělé na špičce jehly

Author: Respekt

Před pár týdny jsem se vrátil z Gordonovské konference o vodě a vodných roztocích. Série konferencí, pojmenovaná po jejím zakladateli, americkém chemikovi Neilu Gordonovi, vznikla již před druhou světovou válkou a dnes je považovaná za asi nejlepší vědecká setkání, jaká se v chemii a příbuzných oborech konají.

Jedná se o relativně malé konference se zhruba stovkou účastníků, organizované v létě v areálech soukromých internátních středních škol v odlehlých koutech Nové Anglie, když děti odjedou na prázdniny (čtenáři románů Johna Irvinga, jako třeba Svět podle Garpa, vědí přesně, o jakých školách je řeč). Konference o vodě se koná každý sudý rok v Holderness School ve státě New Hampshire a pro mě se postupně stala srdeční záležitostí. Poprvé jsem se jí zúčastnil před dvaceti lety a od té doby jsem ani jednou nevynechal, s výjimkou covidového roku 2020, kdy byla konference zrušena. 

↓ INZERCE

Na první desetiletí, kdy jsem do New Hampshire jezdil, vzpomínám jako na inspirativní období, kdy přednášky přinášely spoustu nových nápadů, které se pak večer dlouze probíraly při neformálních diskusích u piva. Pak se ale stalo něco neblahého. Konference se jako by začala motat v kruhu kolem jednoho velmi ezoterického tématu. V kostce šlo o to, zda pro vodu existuje druhý kritický bod.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc