0:00
0:00
Hlavní chod11. 8. 20244 minuty

Řízek, vejce, tatranka

Čím se na cestách a výletech čelilo hladu

Martin Franc
Příroda krásná, ale nezasytí.
Autor: ČTK / Havelka Zdeněk

Marná sláva, i když letní horka nabádají k přesunu do klimatizovaných prostor nebo k pobytu u vody, někteří si léto nedokážou představit bez turistických poznávacích výprav za přírodními krásami i kulturními památkami. Navazují tak na zdejší dlouholetou tradici, kde se aktivity tohoto druhu těšily již od 19. století velké popularitě. Avšak žádná přírodní scenerie ani sebezajímavější památka vás sama o sobě nezasytí. Vždy hrozí, že vás přepadne hlad, který není jen maskovanou žízní. 

Co mezi chleby

↓ INZERCE

Ostatně mnohým se to stalo, sotva usedli ve vlaku. Fungovalo to jako Pavlovův podmíněný reflex nejen u dospělých, ale ještě více u dětí – stačí si vzpomenout na prožitky ze školního nebo rodinného výletu. Pro mnohé patřilo k největším zážitkům právě gastronomické přeměřování obsahu chlebníčků, které nastalo, jen co se vlak hnul ze stanice. Pokud jste se domnívali stejně jako já, že obligátní studený vepřový řízek v hliníkové kazetce je záležitostí několika posledních desítek let, mýlili jste se. 

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc