0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst
4. 8. 20244 minuty

Kapitáni amerického průmyslu si myslí, že Trump jen tak plácá. Šeredně se mýlí

O ekonomice říká to samé už desítky let, a celou tu dobu jí vůbec nerozumí

O Donaldu Trumpovi leckdo říká, že ve skutečnosti nemá žádný politický program, který by držel pohromadě. Je to impulzivní narcis, schopný směnit cokoli za cokoli. Jako zatím poslední to zjistilo 140 jeho bývalých zaměstnanců, kteří v think tanku The Heritage Foundation pracovali na Projektu 2025. Trump jejich práci shodil ze stolu, protože se najednou ukázala jako moc kontroverzní.

Ale Trump má svou ideologii. A má ji už dlouho.

↓ INZERCE

V roce 1987 byl pouhým newyorským developerem, ale utratil skoro 100 tisíc dolarů za celostránkovou reklamu v The New York Times. Byl to otevřený dopis „americkému lidu“ a jeho sdělení by nám dnes bylo povědomé. První slova znějí: „Po celá desetiletí Japonsko a další státy Ameriku zneužívají.“ Shrnuto, v dopise se píše, že Spojené státy si samy škodí tím, že financují obranu svých spojenců, a spojenci jen prosperují. Řešení? Nechat „Japonsko, Saúdskou Arábii a další“ platit za ochranu a tyto státy „zdanit“ – na mysli měl cla.

To je jádro Trumpova pohledu na svět. V současné kampani prohlašuje, že uvalí desetiprocentní cla na všechen dovoz a šedesátiprocentní na dovoz z Číny. Co se týče amerických obranných závazků, vyhrožuje, že nebude bránit ty členské státy, které „neplatí vlastní účty“ – čímž myslí dvě procenta HDP odvedená na obranu. Dokonce by podle svých slov jen pobízel Rusy, ať si s takovými zeměmi „udělají, co se jim sakra bude chtít“.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc