Připijte si pet-natem a ryšákem
Tahle vína nejsou nová, přesto je znají spíše fajnšmekři. Pet-naty, ryšáky a oranžády jsou přitom skvělým letním pitím. Najdete je i v nabídce zdejších vinařství.
Když jsem si před časem povídala s kavárníkem a gastronautem Michalem Burdou o Táboře, pokrokovost tamní nápojové scény shrnul stručně: „V Praze se pije konzervativněji: prosecco a suché bílé. V Táboře bouchají pet-naty a oranžády a ryšáci tečou proudem.“ Tyto tři tajemné názvy skrývají nápoje, které jsou mezi milovníky vína považovány za aktuální trend. A to i přesto, že všechny mají dlouhou tradici. „Mezi poučenými jde spíš o vinařskou avantgardu než o nový trend,“ koriguje názor someliér a propagátor naturálních vín Jan Čulík. Ten je ostatně tím, kdo do Tábora kdysi pet-naty a ryšáky jako první přivezl a naučil je místní labužníky pít.
Přírodní perlení


Asi nejvíce letním pitím z této trojice jsou pet-naty, čili přírodně perlivá vína. Pet-nat je zkratkou francouzského „pétillant naturel“, tedy „přírodně bublinkové“, a vzniká spontánním kvašením nápoje.
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu