Nepřesné kalorie
Počítání kalorií se považuje za spolehlivý způsob, jak sledovat, co jíme. Podle nových výzkumů je ale tohle vodítko hodně nepřesné a nejvíc nahrává výrobcům nízkokalorického jídla.
Kolik kalorií snědli a kolik vydali, sledují miliony lidí na světě. Postup oblíbený mezi odborníky na výživu i laiky stojí na jednoduchém půdorysu: když vím, kolik kalorií do těla vpravím, kolik kalorií tělo potřebuje a kolik jich vydává, mám svůj jídelníček (a tím pádem i své tělo) víceméně pod kontrolou.
S teorií, že jídlo „spalujeme“ coby zdroj energie, přišel před asi 250 lety francouzský chemik Antoine Lavoisier. Jeho americký následovník Wilbur Atwater pak na konci 19. století stanovil množství kalorií v několika tisících potravinách. Výsledky jeho měření dodnes najdeme na obalech mnoha potravin.
Na první pohled je tenhle přístup logický a neprůstřelný a zajistí adekvátní jídelníček. Jenže medicínské výzkumy z posledních let ukazují, že univerzální kalorické tabulky na většinu lidí ani potravin nesedí.
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu