Největší Čech Florián Zimmermann
Slavný český šéfkuchař ožije pod rukama generace mladých kuchařů, kteří k jeho poctě připraví degustační večeři v Expu 58 na pražské Letné
Kdyby český prezident uděloval vyznamenání i gastronomickým osobnostem, byl by Florián Zimmermann (1901–1959) suverénním kandidátem, jakého dodnes nikdo nezastínil. Přitom veřejnost jméno úspěšného šéfkuchaře hotelu Alcron skoro nezná. Asi by zůstal i nadále suchým heslem v encyklopedii, které nemůžeme nikdy dost pochopit, protože k prožití jeho velikosti nám v současnosti chybí to nejdůležitější – jeho jídlo. To chtějí změnit tři kreativní šéfkuchaři ze vzdělávacího centra Ambiente UM – Jiří Horák, Tomáš Valkovič a František Skopec –, kteří se rozhodli, že se Zimmermannovo umění pokusí zprostředkovat veřejnosti. Ve dnech 15. a 16. srpna tak představí třináct chodů degustačního menu připraveného na základě receptur z tehdejší Světové výstavy Expo 58 v Bruselu. Gastronomickou část výpravy tehdy vedl právě Zimmermann.
Kánon o vybraném jídle
Horák s Valkovičem a Skopcem toto degustační menu připravovali několik měsíců. A se stejným nasazením se pustili do investigace Zimmermannova života. „Mě osobně nakoplo, když jsem zjistil, že se Zimmermann vyučil v restauraci U Choděrů, což byl známý podnik na Národní třídě, v podstatě vedle domu, kde dnes sídlí UM. Chodil tu jako patnáctiletý kluk do učení, tady vlastně začal růst jako osobnost. Jen kousek od nás,“ vypráví Jiří Horák. Do průzkumu se pak zapáleně ponořil, hledal ve všech dostupných pramenech, sešel se dokonce s posledním žijícím členem „posádky“ bruselské restaurace, tehdy čtyřiadvacetiletým mladíkem, který mu popsal pár zajímavostí z provozu.
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu