0:00
0:00
Hlavní chod3. 6. 20234 minuty

Žádná prostinká rovnice

Srovnávání cen potravin v minulosti a dnes bývá značně ošemetná záležitost

Martin Franc
Dražší nostalgie. (Samoobsluha v Bechyni, 1980)
Autor: ČTK / Vrabec Jan

Některé otázky nemáme zrovna v oblibě, o to častěji je ale dostáváme. Já se sebezapřením odpovídám na často kladený dotaz, zda před rokem 1989 byly potraviny lacinější a kvalitnější, než je tomu dnes. Se sebezapřením proto, že tazatelé jsou s odpovědí vždy nespokojeni: ti, kdo chtěli slyšet, že před listopadem byly potraviny lepší, i ti, kdo chtějí slyšet pravý opak. Vždy totiž popravdě odpovídám, že ono je to složité.

Co je ale na tom složitého? ptají se všichni. Vždyť jde prostinkou rovnici, kdy se vezme průměrný plat a průměrná cena vybraných potravin, a z toho se zjistí, kolik másla, chleba, vepřové krkovice či případně cibule, paprik, rajčat a vajec (to když se – bůhvíproč – řeší náklady na lečo) si průměrný občan mohl koupit za svoji mzdu před listopadem 1989 a nyní. Pak se z toho udělají závěry, a je jasno, ne? No právě že ne.

↓ INZERCE

Citron je kyselejší

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc