Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Prezidentské volby

Co rozhodne volby

Nerudová i Pavel mohou porazit Babiše, kdo má ale větší šanci?

Danuše Nerudová, Příbram, 5.1. 2023 • Autor: Milan Jaroš
Danuše Nerudová, Příbram, 5.1. 2023 • Autor: Milan Jaroš

Větší záhadou než to, kdo tuto sobotu z vyrovnané trojice prezidentských kandidátů postoupí do druhého kola, je, co volby na konci ledna definitivně rozhodne. Vedle možného souboje nováčků Petra Pavla a Danuše Nerudové jsou na stole především jejich dnes ještě hypotetické duely s politickým matadorem Andrejem Babišem. Ty by s sebou jistě přinesly tvrdý střet včetně výživných podpásovek. Uspěl by ten, kdo by zkušenému expremiérovi dokázal lépe čelit.

Odtržení od lidí

Řečí čísel je situace poměrně přehledná. Jak ukázal model druhého kola voleb zpracovaný výzkumnou agenturou Median pro MFD, šanci zvítězit nad Babišem by měl jak Pavel, tak Nerudová. Bývalý armádní generál by nad Babišem vyhrál v poměru 63 procent ku 37, Nerudová by na tom byla ještě o procento lépe. Mezi 8–10 procenty lidí odpovědělo, že ještě nevědí, ke komu by se přiklonili, kolem 10–13 procent by k druhému kolu voleb nešlo. To vše by platilo za předpokladu vysoké volební účasti nad 65 procent, při nižší účasti by situace byla daleko nepředvídatelnější.

V posledních prezidentských volbách zvítězil Miloš Zeman ve druhém kole se ziskem 2 853 390 hlasů. Z aktuálních dat vyplývá, že aby něčeho takového Andrej Babiš dosáhl, nestačilo by mu jeho současné pevné voličské jádro ani potenciál, tedy množina lidí, kteří nejsou stoprocentně přesvědčení ho nyní volit, ale dokážou si to tzv. představit. Chce-li uspět, bude tedy muset být schopen přesvědčit nejen všechny „své“ váhající, ale i část dalších voličů…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].