Probio + prebio = synbio
Posílit organismus probiotiky a poté probiotické breberky nakrmit vlákninou, tedy prebiotiky: to je základní princip nového trendu – synbiotické stravy
Že je v našich střevech a jejich mikroflóře ukryt jeden z klíčů ke zdraví celého těla, se shodují lékaři i výživáři. Méně shody už panuje na tom, jak o tuhle část lidského těla správně pečovat.
Jedním z relativně nových a zároveň komplexních způsobů, jak střeva hýčkat, je synbiotická strava. Mezi její propagátorky v Česku patří Zuzana Ouhrabková, zakladatelka populárního fermentačního blogu Zkvašeno.cz.


„Už před časem jsme jako protipól každoročního jarního šílenství okolo půstů a detoxů s kolegou Vláďou Sojkou vymysleli, že daleko smysluplnější by bylo zkusit prostě jíst více vlákniny a k tomu něco kvašeného. Když se zkombinují probiotika, čili mikrobi, a jejich strava, tedy prebiotika neboli vláknina, je výsledkem střevům prospěšná synbiotika,“ vysvětluje stručně principy synbiotiky guru české fermentační scény.
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu