0:00
0:00
Kontext11. 12. 202212 minut

Zavřít, zdražit, zatnout zuby

Čtyři příběhy o tom, jak vypadá začínající ekonomická recese

Petr Pilát
Autor: Milan Bureš

Náklady na energie brzy udeří v plné síle, vítr v peněženkách je znát už teď. Česko čeká rok úspor, což přeloženo do reality znamená nápor na ty, kteří kdysi v lepších časech vzali osud do svých rukou a pustili se do podnikání. Co dělají teď? Objeli jsme republiku a posbírali čtyři svědectví o tom, jak se žije pod tlakem rostoucích nákladů a klesajících příjmů.

Petr Pilát (48), hospodský, Tábor
Zavírá kvůli drahé elektřině a vyčerpání po covidových restrikcích.
Náklady na energie: + 50 %

↓ INZERCE

Silvestrovská oslava v táborském bistru T10 bude letos vydatná, ale neveselá. Provozovatel Petr Pilát svou minirestauraci v srdci historického města na konci roku zavírá a přidává se k zástupu firem, které kombinaci drahých energií a uvadající poptávky nezvládnou.

Přitom začátky před pěti lety vypadaly nadějně. Pilát se popisuje jako cukrář přeučený na kuchaře, o kterém se díky jeho dřívějším angažmá v Táboře vědělo, že vařit umí. Krátce pracoval i v Praze, a když se naskytla možnost mít vlastní podnik doma, dlouho neváhal.

První pečeť kvality přišla brzy, před Vánoci 2018, kdy se v bistru zastavil známý gastroguru Lukáš Hejlík a tip na zdejší smažák zařadil do svojí mapové aplikace. Z peněz, vydělaných v první sezoně, Pilát zaplatil vylepšení pronajatého interiéru a během stavebních prací si šel odbýt plánovaný zákrok do nemocnice. S vidinou, že po návratu s…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc