0:00
0:00
Hlavní chod14. 8. 20224 minuty

Až do hrdel a statků

Fenomén národních jídel má hlavně historické souvislosti. Především je to ale hra pro radost a užitek.

Martin Franc
Martin Franc
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Můžeme brát smažený sýr jako české národní jídlo? Může být nějaký pokrm národním ve více národech najednou? A jaká jsou závazná pravidla pro přípravu toho či onoho národního jídla? Otazníky se jen hrnou… A do toho ruská propagandistka naznačuje, že válka na Ukrajině vznikla kvůli sporu o správnou verzi boršče, a český kuchař Zdeněk Pohlreich, známý z televizních show, provokuje neuctivými poznámkami o domácí gastronomii. Myslím, že je nejvyšší čas se nad fenoménem národních jídel alespoň kratičce zamyslet a připomenout si jeho historické souvislosti.

Komu patří guláš

↓ INZERCE

Jeho dnešní pojetí zrodilo 19. století – století nacionalismu a hledání národních identit, ale také období, v němž se rodily moderní restaurace a hotely a masový turismus. A národní jídla byla tím vším silně ovlivněna. V dřívějších dobách se objevovala jako zajímavost ve vyprávění cestovatelů či ve spisech lékařů, kteří se ze složení stravy snažili odhadnout vlastnosti konzumentů nebo důvody nejrůznějších chorob. Lid jedl, co měl k dispozici, a aristokraté to, co dokazovalo, že jsou společenskou elitou.

V 19. století se však jídlo stalo součástí národní kultury, kterou je třeba hájit až do těch hrdel a statků. Například Maďaři hrdě válčili s nenáviděnou Vídní nejen o staletá práva a svobody, ale také o guláš, který si rakouská metropole chtěla přivlastnit. Nacionální boje se týkaly jídla konzumovaného veřejně, tedy především v restauracích. A právě ty hrály klíčovou roli při formulování národního…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc