New York je – po Los Angeles a Portlandu – v Americe údajně třetí nejpřátelštější město k veganům. Nenajde se zde nóbl kavárna, zmrzlinářství a téměř ani restaurace, kde by na vegany nebyli alespoň připraveni. Roste počet míst, která jsou veganská, nabízejí ale tak dobré věci, že tam s velkou chutí jí, pije a hoduje i zbytek populace. Před nedávnem jsem stála ve frontě ve vynikající veganské prodejně burgerů a milkshaků, tenhle týden jsem zase čekala, až se uvolní místo v napěchované výspě japonských nudlí zvané Ramen Hood, kde se nudle nabízejí zcela bez živočišných produktů. Dokonce tu servírují i znepokojivě realistické vejce připravené ze sojového mléka a lahůdkového droždí. Vzhledem k tomu, že se všichni od OSN až po Gretu Thurnberg shodují na tom, že máme šanci zachránit planetu, jen pokud se zřekneme konzumace a chovu zvířat, a horory velkochovů už nejsou žádným tajemstvím, veganskému průmyslu se začíná konečně dařit. McDonald’s v Německu spouští rostlinný burger, čtvrtina mileniálů prý zvířata už nekonzumuje a The Economist letos vyhlásil rok vegana.
Ač maso nejím už několik dekád, něco mě na tomto bezpochyby pozitivním trendu znepokojuje. Daří se totiž produkovat čím dál realističtější náhražky masa. Například kalifornský startup Just, který před časem zaplavil trh nevaječnou majonézou, začíná ve velkém nabízet „kultivované maso“ připravované laboratorně ze živočišných buněk a prý opravdu chutná jako to z kuřat. A veganské produkty jako Beyond Burger, vyráběné…
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu