Šustění spadaného listí. Chladné kapky na špičkách větví. Vůně tlení. Zbarvené listí a stejně pestré pytlíky od chipsů odhozené v mlází. Podzimní les je prostě třeba vychutnat všemi smysly. Takže i chutí. Protože to je teď trend – a kdo nechce okusovat pýchavky, ať si z nich aspoň udělá kapučínko.
Biohackeři, mileniální hipsteři i hypochondři teď na podzim přešli na houby. Přesněji na léčivé houby, momentálně nejoblíbenější potravní doplněk. Jejich prodej a spotřeba jdou rychle vzhůru, pýchavkové startupy rostou jako houby po dešti a místo houbové omáčky se podává ona houbová káva.
Nejoblíbenější léčivá houba je lví hříva, která vzhledem spíš připomíná lví míchu, a je vyhledávaná pro své účinky na nervovou tkáň. Jedí ji tedy všichni, kdo touží zlepšit svoji výkonnost, soustředění a ochránit se před následky stárnutí. Dále cordyceps, houba, která léčí cévy, srdce i astma. A pak také sibiřská čaga, která pomáhá játrům vyčistit organismus, zlepšuje imunitu a dokáže dodat tělu přesně to, co právě potřebuje. Tvrdí mudrci i Gwyneth Paltrow.
Čínská medicína tyhle houby používá už tisíc let a za tu dobu se sice úplně neprokázalo, jak účinkují, ale aspoň je jisté, že se po nich nikomu nic hrozného nestane. V trendy podnicích na Sunset Boulevardu právě tyto druhy přimíchávají do frappé a doplňují větším množstvím čokolády a cukru, aby se trochu přebila podzimní příchuť tlejícího podhoubí.
K nám trend dorazil zatím jen sušený a zázračné houbové kávy se dají koupit jako…
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu