0:00
0:00
Místa, kde se potkáváme20. 2. 20162 minuty

Třetí kávová vlna

Českobudějovické Café Datel

Café Datel,
Piaristická 8, České Budějovice,
otevírací doba po–čt 8–22 hod.,
pátek 8–24, sobota 9–24,
www.cafedatel.cz,
FCB Café Datel
Autor: Zuzana Junková

Myšlenka na dobrou kavárnu, která bude mít otevřeno od časného rána a večer začne plnit funkci baru, zrála v mladých manželích Junkových pět let. To, že si ji otevřou v historickém centru Českých Budějovic, jen pár metrů od náměstí Přemysla Otakara II., byla logická volba – oba z města na jihu Čech pocházejí. Na otevření Café Datel před rokem a půl se pečlivě připravovali, projeli kavárny ve Skandinávii včetně Islandu a vydali se na obhlídku vyhlášených berlínských podniků, které nabízejí výběrovou kávu a domácí zákusky. Z cest si přivezli představu o vlastní kavárně: nezavře už v šest, jak bývá obvyklé, a za to, co hosté dostanou do kávových hrnků, sklenic na panáky i víno a do pivních půllitrů, budou stoprocentně ručit. Paní Zuzana a další zaměstnanci podniku pečou vlastní dorty – v úterním únorovém podvečeru nabízejí hostům ve zcela plné kavárně například dort levandulový – k destilátům dostane host přednášku o konkrétním absintu či rumu, odkud pochází a co je na něm zajímavého, víno vozí od „vlastního“ vinaře z Moravy.

Autor: Zuzana Junková
↓ INZERCE

Hlavní chloubou podniku je káva, majitelé podniku se hlásí k takzvané třetí kávové vlně, celosvětovému hnutí, v němž jde o vztah mezi konkrétním farmářem, pražírnou až po kavárníky. V nápojovém lístku se host u kávy dočte to, co je zvyklý zjišťovat u vína – nejen to, že si dává například kávu z Panamy a jakou, ale i jméno oblasti, okresu a metodu zpracování. „Kávu odebíráme z pražírny v Brně, ta má svého člověka,…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc