S denní pravidelností si dají přes poledne v zaměstnání oběd necelé dvě třetiny z nás. Což nás řadí na poslední místo v Evropské unii. Například z Francouzů si polední jídlo odepře jen 18 procent zaměstnanců. Sousední Slováci se drží na unijním průměru 75 procent. Proč to tak je, výzkum pro Evropskou komisi nezjišťoval. Trochu jasnější je něco jiného – pracující Češi (tedy ti, kteří si oběd dopřejí) jsou naopak rekordmany v disciplíně „chození na oběd do restaurace“. Může za to instituce poledního menu, kterou máme obzvláště v oblibě.
↓ INZERCE
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu
Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc
Mohlo by vás zajímat
Když máte pocit, že se v životě jen plácáte, možná je čas vyrazit za dobrodružstvím
Arthur C. Brooks, The Atlantic•20. 11. 2024