Jsme to, co jíme. Vlastně ne… oprava. Jsme to, z čeho jíme. A také pijeme. Dokazují to výzkumy, při nichž psychologové výživy zjišťují, jak se mění naše konzumace v závislosti na použitém nádobí. Poslední studie tohoto typu z letošního června například potěšila majitele jedné restaurace v anglické Cambridgi.
Správná porce
Vědci z místní univerzity se s ním dohodli, že během čtyř měsíců vyzkouší na jeho zákaznících tři různé typy sklenic. Číšník do nich hostům pokaždé naléval stejné množství vína (175 ml), takže ta nejmenší (250 ml) se jevila spíše plná, zatímco ta největší (370 ml) naopak poloprázdná. Servírovalo se v restauraci i přidruženém baru a zejména noční popíjení přineslo zajímavé výsledky – z velkých sklenic hosté vypili o devět procent vína víc.
Nejde o takové překvapení, je známé, že chování konzumentů ovlivňuje řada nenápadných faktorů. S jistotou se například prokázalo, že dostaneme-li na stůl větší porci jídla nebo pití, zkonzumujeme ho víc. O důvodech této nezřízenosti vědci stále diskutují, roli zřejmě hraje fakt, že porci servírovanou někým jiným máme tendenci považovat za „správnou“ – jako by za nás vnější autorita rozhodla, kolik je žádoucí do sebe vpravit kalorií.
Vnitřní pocit sytosti přitom funguje jako velmi nespolehlivá brzda, mnohem víc se při jídle řídíme očima. Zajímavě to potvrdil jeden experiment, při kterém vědci doplňovali pokusným strávníkům polévku do talíře zespodu tajnou hadičkou, takže neubývala – účastníci jí…
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu