0:00
0:00
31. 10. 20153 minuty

Plutonium v rohlíku

Maso nám už nebude tolik chutnat – a to je dobře

tresnak
Autor: Respekt

Párek a slanina způsobují rakovinu a svíčková pravděpodobně také. Těmito závěry vyvolala Světová zdravotnická organizace (WHO) minulý týden pořádný rozruch. Její nové doporučení se dotýká jídelníčku milionů pozemšťanů i zemědělství jako takového. Co z něj vlastně vyplývá?

Jistě a pravděpodobně

↓ INZERCE

Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny, což je odborný panel WHO, rozděluje různé látky do kategorií podle toho, jak důkladně je u nich prokázáno, že způsobují onkologická onemocnění. V nejtěžší skupině je škodlivost považována za jistou a najdeme v ní položky jako plutonium, azbest nebo tabák. A právě na tenhle seznam minulý týden přibyl termín „zpracované maso“, který v českém kontextu asi nejlépe odpovídá pojmu uzeniny.

Přezkoumáním osmi stovek různých studií dospěli vědci k názoru, že existuje dost důkazů potvrzujících, že maso upravené konzervováním, uzením, fermentací či přidanými chemikáliemi způsobuje rakovinu tlustého střeva.

Do druhé kategorie s nálepkou „pravděpodobně karcinogenní“ pak titíž experti zařadili červené maso jako takové – tedy hovězí, vepřové, telecí nebo jehněčí. U něj je to s důkazy trochu horší. WHO při svém rozhodování vycházela především z tzv. epidemiologických studií, které neprokazují příčinnou souvislost, jen si všímají korelace – vychází z nich, že lidé, kteří jedí víc červeného masa, trpí častěji rakovinou.

Kritici, kteří se našli i mezi experty agentury, protože závěr nebyl přijat jednohlasně, namítají, že svou roli v tom mohou…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc