Jedno máslo, dvě kvality
Proč jsou stejné potraviny v Česku horší než v Německu
Česká europoslankyně Olga Sehnalová nakoupila ve třech drážďanských a třech pražských supermarketech běžné potraviny a obsah košíků nechala prozkoumat odborníky z pražské Vysoké školy chemicko-technologické. Výsledek testu vzbudil rozruch v Česku i dalších východoevropských zemích. I když poslankyně zásadně nakupovala výrobky stejných značek a ve stejných obalech, chemici našli celou škálu rozdílů. Dvě shodně vypadající konzervy obsahovaly jiné maso, takže to byly úplně jiné potraviny. Další výrobky se lišily například množstvím tuku anebo použitým sladidlem. Výzkumníci objevili i potraviny, které měly sice shodné složení, ale chutnaly jinak.
↓ INZERCE
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu
Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc