0:00
0:00
Trendy30. 9. 20129 minut

Spřízněni místem

Spotřebitele začala zajímat krajová originalita

75 A stransky R40 2012
Autor: Respekt

Šumavské perle, příborské šifle, salašnický riad, jihočeské zelňáky. Na rozdíl od většiny globálního zboží tyhle výrobky vznikají jen na jednom určitém místě a nikde jinde. Perle se ze skleněných tyčinek vyrábějí v šumavských chalupách už od středověku. Šifle jsou medové pečivo, které se peče v Příboře a okolí – vždy u příležitosti velké valentýnské pouti. Riad se v západních Beskydech říká nádobí a nástrojům ze dřeva. Zelňáky jsou placky s kyselým zelím, které se dělají v okolí Českých Budějovic. Nikde jinde neumějí tyhle věci udělat tak jako v kraji, kam patří, což dokážou ocenit i přespolní. Aby si návštěvníci specialit všimli, jsou všechny označeny logem „regionální produkt“. Jako lákadlo to prý funguje.

75 J lubos gilar R40 2012 Autor: Respekt
↓ INZERCE

Zajímat se o regionální původ potravin a výrobků se stalo spotřebitelským trendem. „Být regio“ ale není jen nehodnotný módní rozmar městských snobů. Nákup takových produktů podporuje malé místní výrobce, pomáhá udržet rozmanitost nabídky a snižuje uhlíkovou stopu. Tohle všechno už známe z biopotravin. Regionální potraviny a předměty však nabízejí jednu hodnotu navíc, jež se při konzumaci biočočky „země původu: Čína“ vytrácí – příběhy lidí, kteří je vyrobili.

Makové orgie

V hlubokých lesích Waldviertelu Dolních Rakous, daleko od Vídně, ale…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc