0:00
0:00
Trendy30. 9. 20129 minut

Spřízněni místem

Spotřebitele začala zajímat krajová originalita

Šumavské perle, příborské šifle, salašnický riad, jihočeské zelňáky. Na rozdíl od většiny globálního zboží tyhle výrobky vznikají jen na jednom určitém místě a nikde jinde. Perle se ze skleněných tyčinek vyrábějí v šumavských chalupách už od středověku. Šifle jsou medové pečivo, které se peče v Příboře a okolí – vždy u příležitosti velké valentýnské pouti. Riad se v západních Beskydech říká nádobí a nástrojům ze dřeva. Zelňáky jsou placky s kyselým zelím, které se dělají v okolí Českých Budějovic. Nikde jinde neumějí tyhle věci udělat tak jako v kraji, kam patří, což dokážou ocenit i přespolní. Aby si návštěvníci specialit všimli, jsou všechny označeny logem „regionální produkt“. Jako lákadlo to prý funguje.

75 J lubos gilar R40 2012 Autor: Respekt
↓ INZERCE

Zajímat se o regionální původ potravin a výrobků se stalo spotřebitelským trendem. „Být regio“ ale není jen nehodnotný módní rozmar městských snobů. Nákup takových produktů podporuje malé místní výrobce, pomáhá udržet rozmanitost nabídky a snižuje uhlíkovou stopu. Tohle všechno už známe z biopotravin. Regionální potraviny a předměty však nabízejí jednu hodnotu navíc, jež se při konzumaci biočočky „země původu: Čína“ vytrácí – příběhy lidí, kteří je vyrobili.

Makové orgie

V hlubokých lesích Waldviertelu Dolních Rakous, daleko od Vídně, ale…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc