Indiánské maso
Ty spečené malé čtverečky připomínají tak trochu vyschlé prasečí ucho, které po večerech žužlá váš pes.
Ty spečené malé čtverečky připomínají tak trochu vyschlé prasečí ucho, které po večerech žužlá váš pes. Je to ovšem sušené hovězí, v anglickém originále beef jerky. Pochoutka, výborná zásobárna proteinů a „zdravých kalorií“ a vhodné vybavení na lednový výlet na běžky.
U nás budí seschlé proužky zatím trochu nedůvěru, v USA se pytlíky se 125 gramy masa prodávají za pět dolarů na každé benzinové pumpě, děti si jerky nosí na svačinu do školy a taťkové je žvýkají k pivu. V supermarketech na vás z regálů hned vedle brambůrků a buráků koukají totemy a indiánské obličeje na obalech se sušeným masem – bílkovinnou bombu totiž objevili pro svět indiáni.
Výraz jerky (původně charqui) pochází z kečuánštiny, jazyka starých Inků, a znamená sušené maso. Kdysi lovci marinovali tenounké, tuku zbavené plátky hovězího ve sladkých, slaných a pálivých omáčkách a sušili je na slunci. Dnes už proces výroby probíhá v troubách při poměrně nízké teplotě 70° C – tak se zahubí bakterie a maso se konzervuje, aniž by ztratilo šťavnatost a pružnost. Většinou se ještě přidá sůl nebo se plátky vyudí kouřem, aby se úplně odvodnily. A výsledek? „Pro horolezce nebo zdatného výletníka není zdravějšího, rychlejšího a výživnějšího oběda než sto gramů sušeného masa, které obsahuje přes padesát gramů proteinu a jen minimum tuku. Navíc je lehké a vejde se i do kapsy,“ vysvětluje mi v Yosemitském národním parku kalifornský rodák Ian Cook mezi dvěma sousty sušeného bizona. Právě jsme překonali výškový kilometr, přešli dvě ledová pole, hřejeme se v zimním slunci nad zpola zmrzlým vodopádem a místo tatranky žvýkáme maso.
V Česku byla dřív pochoutka nedostupná a vážní zájemci si je buď vyráběli sami, anebo třeba objednávali přes obchodní server E-bay a nechali vozit přes oceán. Dnes už se jerky u nás prodává, a dokonce i vyrábí. V masokombinátu v Plané suší kromě hovězího třeba i kuřecí, krůtí či vepřové maso. Kdo má rád exotiku, může zkusit pštrosí, lososí nebo zvěřinovou variantu. Jerky uspokojí i milovníky potravin „bez éček“ – existuje v tzv. bio variantě bez chemických konzervantů, barviv a lepku. Jediný, kdo ostrouhá, budou vegetariáni.
Autorka je spolupracovnicí Respektu.
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].