
Epidemie dostala jméno Varmuža
Tři zjištěné testy potvrzují zdroj onemocnění, není však jisté, že makrela z Hodonína je jediným viníkem srpnové salmonelózy


Jan Varmuža je majitelem Rybeny od roku 1992. Pětinu fabriky dostal v restituci, dalších osmdesát miliónů má splatit do čtyř let. Během prvního půl roku vydělala jeho firma třicet miliónů korun: jde o největšího zpracovatele mořských ryb, který na náš trh dodává čtyřicet procent všech výrobků tohoto druhu. Po vypuknutí epidemie salmonelózy v půlce srpna klesla produkce závodu na patnáct procent a polovina zaměstnanců musela odejít na dovolenou. Bankrot podle Jana Varmuži firmě nehrozí.V loňském roce onemocnělo salmonelózou v České republice 43 tisíc lidí, tzn. v průměru asi 3,5 tisíce nemocných za měsíc. Z tohoto hlediska není přes 2000 případů salmonelózy, zjištěných v průběhu srpna převážně na jižní a severní Moravě, ničím mimořádným. Proč se tedy z běžného onemocnění, nevyvolávajícího jindy zvláštní zájem sdělovacích prostředků, stala najednou aféra? U většiny epidemických výskytů salmonelózy totiž nelze ukázat prstem na viníka. Příčiny choroby bývají většinou rozptýlené. Nejčastějším zdrojem nákazy bývají zvířata a drůbež, dále nedodržení technologických postupů při přípravě jídel a zanedbání pravidel hygieny. Tato epidemie, v jejímž průběhu došlo i k jednomu případu úmrtí, je výjimečná tím, že od samého začátku se zdá, že známe jméno jejího původce.
Špatná kontrola
10.srpna…
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu