Čekání na kulinární bibli
Knížky pro děti věnované jídlu mají až na pár výjimek zastaralý text a amatérskou grafiku. Najít něco chytrého, objevného a výtvarně povedeného není zrovna snadné
Když nám v prosinci do knihovny přibyla kniha Můžu ochutnat? z nakladatelství Host, byli jsme nadšení všichni: moje čtyřletá dcera, manžel, kterého jídlo jinak nezajímá, i já coby foodwriter. Lahodné příběhy od Aleksandry a Daniela Mizielińských vyprávějí o tajemství croissantového těsta, o tom, proč si Etiopané navzájem přejí, „ať se ti povede indžera“, o prvopočátcích zavlažování pro pěstování potravin či o masožravých gaučech z argentinské pampy. Kulinární průvodce po gastronomicky nejzajímavějších zemích světa děti baví příběhy i obrázky, jídlo přibližuje mixem receptů, zajímavostí a krátkých vyprávění.
Z prvotní radosti, jak skvěle je o děti stran kulinární literatury v Česku postaráno, mě vytrhlo pátrání po dalších titulech, které předškoláky či mladší školáky provedou světem potravin a gastronomie.


Zatímco v mnoha knížkách o zvířatech nebo technice děti dostanou ucelené informace včetně širokého kontextu, kulinární knihy v češtině jsou povětšinou banální, neaktuální, případně ještě graficky odfláknuté.
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu