0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst
Rozhovor25. 8. 202415 minut

V Česku dramaticky chráníme zaměstnance

S místopředsedou Poslanecké sněmovny Janem Skopečkem o ekonomické politice Fialova kabinetu, snaze škrtat státní úředníky a o propuštění bez udání důvodu

Author: Matěj Stránský

Česko má za sebou vcelku krušné ekonomické období. Kvůli dramatické inflaci jsme výrazně zchudli a příliš se nedaří zastavit zadlužování veřejných financí. Jak jste spokojen s ekonomickou politikou vlády, jejíž jste jako ODS součástí?

Jsem nespokojený se strukturálními problémy, které Česko má. Jsou dlouhodobé, vážné a vedou k tomu, že naše ekonomika neroste tempem, kterým by mohla. Ze začátku vládu zaměstnávaly externí mimořádné okolnosti, pro to mám pochopení – měla jiné úkoly a nedostalo se příliš třeba na odstraňování regulací, které českou ekonomiku dusí. Vládneme také v koalici pěti stran, což je v Česku novinka. Ačkoli je koalice méně konfliktní než některé předchozí vlády, tak i přesto je míra nutného kompromisu velká. Jako ekonom nejsem spokojený s rychlostí konsolidace veřejných financí, s neschopností snižovat počet státních zaměstnanců a s odstraňováním byrokracie. Tato vláda se ale na rozdíl od těch předchozích o něco aspoň pokouší. Klesá počet úředníků, to je pro mě důležité, ale roste počet státních zaměstnanců, což je dáno hlavně školstvím a uniformovanými složkami. Nehájím to, ale myslím si, že by se stát měl sledovat i v těchto odvětvích, co si může dovolit. Dovedl bych si představit tvrdší reformy, ale je i za co vládu pochválit, například za důchodovou reformu, racionalizování sociálních dávek nebo liberalizaci zákoníku práce.

↓ INZERCE

Kdo tady vládne

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc